Despre noi

Stagii

Practică la Ambasada României la Ankara

Ambasada României în Republica Turcia oferă studenților oportunitatea efectuării unui program de practică. Programul oferă posibilitatea dobândirii de experință profesională de către studenţi entuziaşti care doresc sa urmeze o carieră in sfera diplomaţiei, sau au un interes special în domeniul relaţiilor internaţionale.


Descrierea stagiului de practică

Studenţii selecţionaţi pentru efectuarea stagiului de practică la Ambasadă vor fi implicaţi direct în activitatea colectivului diplomatic român din Ankara.

Stagiul de practică vizează tineri capabili să abordeze o varietate de responsabilități, într-un mediu dinamic. Candidaţii selecţionaţi vor lucra în următoarele secţii ale Ambasadei: politică, economică, consulară, presă, relaţia cu publicul și aspecte culturale, în funcție de solicitările și sarcinile de lucru de pe ordinea de zi. Toate locurile pot fi ocupate simultan, dar, în general, selectăm doar o persoană într-o secţie, pentru o anumită perioadă de timp. Efectuarea unui stagiu de practică se poate realiza pe întreaga durată a anului.

Programul este un proces de învățare continuu atât pentru studenţi, cât și pentru personalul Ambasadei. Încurajăm, în mod deosebit, spiritul inovator. În general, responsabilităţile se stabilesc de comun acord între studenţi și colectivul diplomatic astfel încât stagiul să răspundă atât intereselor studenţilor, cât și nevoilor Ambasadei.

Deşi atribuţiile pot varia în funcţie de sectța Ambasadei în care studentul va fi repartizat, studenții vor fi implicați cu precădere în următoarele tipuri de acţiuni: angajare in diverse proiecte în derulare, editarea buletinului de ştiri al Ambasadei, analizarea unor subiecte internaţionale, organizarea de evenimente, elaborarea profilului Republicii Turcia cu elemente de interes general și aspecte privind comunitatea românească, asistare în elaborarea comunicatelor de presă, sprijin la realizarea paginii de Internet, participarea la conferinţe și întâlniri cu oficiali și reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale.

Studenţii vor avea acces la computer.

Ambasada României va emite un Certificat pentru efectuarea unui stagiu de practică în cadrul Ambasadei noastre, ca o recunoaştere a eforturilor depuse de studenții stagiari, care au finalizat cu succes această experiență profesională. De asemenea, Ambasada va elabora, la cerere, scrisori de recomandare.

 

Eligibilitate

Programul este deschis studenţilor, cetăţeni români, care deţin o diplomă de studii universitare (în România, în Turcia sau în alte state) și în principiu studiază în universități din Turcia. Programul de lucru este de minim 30 de ore pe săptămână.

Cunoaşterea limbilor română și engleză este necesară. Cunoașterea limbii turce constituie un avantaj major.

 

Dosarul de candidatură

  1. o cerere adresată Ministrului Afacerilor Externe;
  2. un Curriculum Vitae (în limba română);
  3. o scrisoare de motivaţie, în care obligatoriu să apară scopul pentru care se solicită stagiul intern de pregătire şi misiunea diplomatică unde se doreşte desfăşurarea acestuia;
  4. o adresă din partea instituţiei de învăţământ care să ateste calitatea de cursant;
  5. două recomandări din partea a doi profesori universitari sau cercetători;
  6. o programă analitică de practică, care va cuprinde obiectivele pe care vi le propuneţi să le urmăriţi pe toată perioada stagiului intern de pregătire.

Documentele menţionate mai sus pot fi transmise prin email (scanate) la adresa ankara@mae.ro.

Ca parte a procesului de selecţie, după caz, unul sau mai mulţi membri ai Ambasadei vor conduce un interviu. Studenţii selecţionaţi pot începe stagiul de practicaă după comunicarea aprobării Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Bucureşti, care durează cel puţin trei săptămâni din momentul înaintării documentelor către MAE.


Cerinţe

Stagiul de practică se efectuează pe baza de voluntariat. Cerinţele vizează profesionalism și responsabilitate în îndeplinirea sarcinilor stabilite de comun acord. Studenţii trebuie să își asigure cazarea în zona Ankarei. La sfârşitul stagiului, încurajăm elaborarea unui raport care descrie experienţa de lucru în cadrul Ambasadei.

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

04.02.2020

La 30 și 31 ianuarie a.c, ambasadorul României în Republica Turcia, Gabriel Șopandă, a participat la…

Intrevedere la sediul Ambasadei cu Secretarul General OCEMN

27.01.2020

La 21 ianuarie 2020, ambasadorul României în Republica Turcia, Gabriel Șopandă a avut o întrevedere la…

Vizită de promovare economică la invitaţia TIAD

08.01.2020

La 8 ianuarie Ambasadorul României în Republica Turcia, Gabriel Șopandă, alături de consilierul…

Tradiția pomului de Crăciun continuă la Ambasada Romaniei în Republica Turcia.

20.12.2019

La 19 decembrie 2019, ambasadorul Gabriel Șopandă și echipa misiunii diplomatice i-a primit pe romanii …