Vize şi servicii consulare

Servicii consulare şi asistenţă pentru cetăţenii români


Secţia Consulară a Ambasadei României la Ankara asigură cetăţenilor români aflaţi temporar sau permanent în Turcia următoarele categorii principale de servicii consulare:

 


 

Descărcaţi  "Ghidul serviciilor consulare"

 


Obligaţiile cetăţenilor români în străinătate

În conformitate cu art. 5 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, pe perioada şederii lor în străinătate, cetăţenii români au următoarele obligaţii:

a) să respecte legislaţia României şi să nu desfăşoare activităţi de natură să compromită imaginea Romăniei ori care să contravină obligaţiilor asumate de România prin documente internaţionale;

b) să respecte legislaţia statului în care se află, precum şi scopul pentru care li s-a acordat dreptul de a intra şi, după caz, de a rămâne pe teritoriul statului respectiv, în condiţiile stabilite prin legislaţia acestuia sau prin documentele internaţionale încheiate cu România;

c) să depună toate diligenţele în vederea acordării de ajutor cetăţenilor români aflaţi în dificultate pe teritoriul statului pe care se află, informând cu privire la astfel de situaţii misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din statul respectiv;

d) în cazul stabilirii reşedinţei sau a domiciliului în străinatate, să informeze cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României;

e) să informeze cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României cu privire la orice schimbare intervenită în starea lor civilă.


Înregistrarea voluntară a cetăţenilor români 

Deoarece ne dorim să fiţi în permanenţă informaţi cu privire la diferitele evenimente organizate la nivelul Ambasadei României, precum şi pentru a fi contactaţi în situaţii de urgenţă, vă aducem la cunoştinţă că la nivelul misiunii există un Registru Unic, unde dumneavoastră vă puteţi înscrie prezenţa pe teritoriul Turciei şi ne puteţi oferi datele dumneavoastră de contact.

Prin înscrierea în acest registru aveţi posibilitatea de a indica şi persoanele pe care le putem contacta în situaţii de urgenţă.

Vă asigurăm că datele furnizate de dumneavoastră vor fi protejate corespunzător, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Pentru înregistrare vă puteţi prezenta la Secţia Consulară sau puteţi descărca formularul, urmând a-l transmite prin poştă sau e-mail, după completare, anexând şi o copie a actului de identitate.
Descarcă formular


 

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

04.02.2020

La 30 și 31 ianuarie a.c, ambasadorul României în Republica Turcia, Gabriel Șopandă, a participat la…

Intrevedere la sediul Ambasadei cu Secretarul General OCEMN

27.01.2020

La 21 ianuarie 2020, ambasadorul României în Republica Turcia, Gabriel Șopandă a avut o întrevedere la…

Vizită de promovare economică la invitaţia TIAD

08.01.2020

La 8 ianuarie Ambasadorul României în Republica Turcia, Gabriel Șopandă, alături de consilierul…

Tradiția pomului de Crăciun continuă la Ambasada Romaniei în Republica Turcia.

20.12.2019

La 19 decembrie 2019, ambasadorul Gabriel Șopandă și echipa misiunii diplomatice i-a primit pe romanii …