Relaţii bilaterale

Scurt istoric

La 4/16 noiembrie 1878, România independentă şi Imperiul Otoman au stabilit relaţii diplomatice. Dimitrie C. Brătianu, trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al României la Istanbul remite scrisorile de acreditare Sultanului Abdul-Hamid II. In aceeasi calitate, la Bucureşti este acreditat Suleiman Sabit bey (3/15 dec. 1878).

Legatiile diplomatice de la Bucuresti si Istanbul ale celor doua tari sunt ridicate la nivel de ambasada in anul 1938.

Legaturile dintre Romania si Imperiul Otoman isi gasesc originea in istoria comuna a celor doua popoare, ce au convietuit de-a lungul veacurilor in acelasi areal geografic.

Dupa anul 1878, cand Romania si Turcia au devenit din adversari exemple de raporturi de prietenie, cele doua tari au construit un parteneriat solid axat pe experienta comuna in masura sa faciliteze intelegerea problemelor cu care se confrunta regiunea.

In anul 1934 cand la conducerea Turciei se afla Mustafa Kemal Ataturk, Romania impreuna cu Turcia, Yugoslavia si Grecia au constituit Pactul Intelegerii Balcanice, la un an dupa ce ministrul roman de externe Nicolae Titulescu si ministrul turc de externe Tevfik Rustu Aras au semnat la Ankara "Tratatul de Prietenie,Neagresiune,Arbitraj si Conciliere dintre Romania si Republica Turcia" . 
Aceasta traditie s-a reflectat si a influentat relansarea raporturilor dintre Romania si Turcia dupa 1989, care au cunoscut o dezvoltare permanent ascendenta.

Turcia a sprijinit permanent candidatura Romaniei la NATO, participarea Romaniei, pentru prima data in calitate de membru al Organizatiei Tratatului Nord-Atlantic la Summit-ul Aliantei de la Istanbul din 28-29 iunie 2004, avand si o valoare de simbol pentru nivelul deosebit al relatiilor dintre cele doua state , Romania sustinand la randul sau aspiratiile Turciei de integrare europeana.

 

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

04.02.2020

La 30 și 31 ianuarie a.c, ambasadorul României în Republica Turcia, Gabriel Șopandă, a participat la…

Intrevedere la sediul Ambasadei cu Secretarul General OCEMN

27.01.2020

La 21 ianuarie 2020, ambasadorul României în Republica Turcia, Gabriel Șopandă a avut o întrevedere la…

Vizită de promovare economică la invitaţia TIAD

08.01.2020

La 8 ianuarie Ambasadorul României în Republica Turcia, Gabriel Șopandă, alături de consilierul…

Tradiția pomului de Crăciun continuă la Ambasada Romaniei în Republica Turcia.

20.12.2019

La 19 decembrie 2019, ambasadorul Gabriel Șopandă și echipa misiunii diplomatice i-a primit pe romanii …